Meningita pneumococică, o afecţiune întâlnită mai ales la copiii mici, poate fi prevenită numai prin vaccinare, potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Meningita pneumococică este cauzată de infecţia cu Streptococcus pneumoniae sau pneumococ şi este o formă gravă de infecţie a sistemului nervos central.
Deşi 80% dintre cazurile de meningită pneumococică se vindecă, aceasta reprezintă una dintre cele mai periculoase forme de meningită, deoarece copiii în cauză prezintă riscul de a-şi pierde auzul. În plus, bacteria care produce meningita pneumococică este responsabilă şi de apariţia otitelor medii şi pneumoniilor.
Cum se transmite
Pneumococul se transmite prin strănut şi tuse ori indirect, prin intermediul particulelor de praf contaminat. În general, cele mai multe îmbolnăviri se înregistrează în anotimpul rece şi mai rar în sezonul cald.
Vaccinarea, opţională, dar necesară
În România, vaccinul pneumococic este opţional şi este bine să fie făcut în primele şase luni. Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu acoperă costul acestui vaccin, medicii recomandă părinţilor să facă un efort în acest sens, deoarece meningita pneumococică dă complicaţii grave, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. De asemenea, nu trebuie uitată prevenţia. „Ceea ce le recomandăm părinţilor pentru a-şi proteja copiii, mai ales în această perioadă, este să ia măsuri de prevenţie. Alături de măsurile elementare de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor şi a alimentelor, vaccinarea precoce, încă de la vârsta de sugar, este o metodă eficientă de protecţie împotriva infecţiilor pneumococice“, explică prof. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu“ din Bucureşti.