În episodul de azi al serialului „Urmaşii lui Ion Creangă, pe coasta Oceanului Pacific”, aflaţi cum a emigrat în SUA Costin Mihăescu, stră-strănepotul povestitorului. Deşi avuseseră o adolescenţă chinuită, limitată la mijlocele materiale pe care şi le putuseră procura singuri, muncind pe şantiere de construcţii, în ateliere de depanări auto ori în studiouri fotografice, ambii stră-strănepoţi români ai lui Ion Creangă, Dan (n.1945) şi Costin (n.1946), au reuşit să intre la facultate din prima încercare. Ambii au urmat cursurile Facultăţii de Instalaţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti, iar cel mai mic dintre ei, Costin – căruia regimul politic îi interzisese să frecventeze liceul la zi, obligându-l să urmeze o şcoală profesională şi un liceu seral - a încheiat studiile universitare ca şef de promoţie.
Când a dat admitere la facultate, Costin avea serviciu. S-a învoit, a mers la examen şi, după ce-a pus punct tezei, s-a întors la lucru, văzându-şi de programul obişnuit. La afişarea rezultatelor, era al doilea pe listă. Se căutase peste tot în tabel: mai întâi la mijloc, apoi jos, în subsolul respinşilor, şi, într-un final, se găsise în vârf, unde doar o singură persoană îl mai depăşea. Nuntă şi botez, în timpul studenţiei Tânărul s-a căsătorit în penultimul an al facultăţii, cu o colegă care avea origini germano-austriece, Edda Kargel, şi care, ca şi el, era foarte bună la învăţătură, terminând a patra din serie. Primul lor copil a venit pe lume când încă erau studenţi, în 1971, şi a fost botezat Edgar Daniel.
La absolvirea facultăţii, având voie să opteze primul pentru repartiţie - ca şef de promoţie – a ales să lucreze la INCERC , Institutul Naţional de Cercetare în Construcţii. Până la emigrarea din ţară, în 1980, stră-strănepotul lui Creangă brevetase trei invenţii legate de izolarea termică a clădirilor, îşi pusese numele pe două dic