Omul e sanatos de la natura. Boala este o exceptie
Ideea ca vindecarea poate fi stimulata cu ajutorul fortelor sufletesti nu este noua. O regasim la Hildegard van Bingen, iar astazi e din nou de mare actualitate. Daca pacientul crede cu convingere ca o terapie ii poate fi benefica, credinta lui devine un medicament extrem de important. Acest adevar este valabil atat pentru medicina academica, cat si pentru cea naturista. Odata cu avantul medicinii high-tech, medicina alopata a pierdut din vedere puterea vindecatoare a sufletului. La sfarsitul secolului 20 a inceput, insa, sa creasca rezerva fata de o medicina bazata pe aparate, o medicina care trateaza omul ca pe-o simpla masinarie, desi este binecunoscut faptul ca 90% din totalul bolilor sunt declansate de cauze sufletesti, ce nu pot fi intelese de aparatura computerizata sau Roentgen.
Prin tratarea unilaterala a simptomelor fizice, medicina alopata se concentreaza mult prea mult asupra inlaturarii bolilor, neglijand prevenirea imbolnavirilor si mentinerea sanatatii.
"Omul este sanatos de la natura", scrie Hildegard van Bingen. "Boala e o exceptie". Criza medicinii moderne este cauzata de modul unilateral de a privi omul si afectiunile lui, care trebuie tratate, respectiv "reparate" din exterior. In felul acesta, a fost dat uitarii si stravechiul concept despre om ca unitate a trupului cu sufletul. Si odata cu el, si extraordinarele capacitati de autovindecare.
Puterea vindecatoare a sufletului le era deja cunoscuta medicilor din antichitate si din Evul Mediu. Hipocrate descria concordanta dintre suflet si trup ca pe o "constiinta" care strabate organismul si il mentine sanatos. Cunoscutul medic persan Avicenna (980-1037 d.Chr.) a dezvoltat conceptul suflet-trup, o dimensiune noua: suferintele sufletesti sunt cauza principala a bolilor.
Hildegard van Bingen s-a ocupat intens de "conlu