Sute de preşcolari învaţă în unităţi de învăţământ deschise în gospodăriile sătenilor. Camerele sunt mici, cu tavane joase, iar toaleta în curte. Singurul spaţiu modern are program scurt
Copiii preşcolari din Marginea, localitate suceveană cu peste 9.000 de locuitori, învaţă în case bătrâneşti cu cerdac şi toaleta în curte. Una din grădiniţe funcţionează într-o anexă a curţii Mariei Bodnărescu încă din 1992. Cele două încăperi, cu trecere din una în alta, au tavanele joase şi ferestre mici, iar dotările sunt vechi. Aici învaţă peste 20 de preşcolari, educatoare fiind Viorica Bodnărescu, nimeni alta decât fiica proprietarei. „De când eram eu la liceu, la noi în curte este grădiniţă. M-am obişnuit. E mai greu cu spaţiul, că suntem înghesuiţi, dar nu avem ce face“, a spus educatoarea.
Căldură de la plită
Grădiniţa Sat Nou este o altă unitate de învăţământ preşcolar din Marginea care funcţionează într-o casă particulară închiriată. Micuţii se înghesuie într-o cameră, de fapt bucătăria de vară a gospodăriei, iar locul de joacă este curtea proprietarului. Pe timp de iarnă, căldura este asigurată de o plită de tuci, veche de când lumea. O a treia unitate, cunoscută ca Grădiniţa de la Toloacă, e o casă cu pridvor de pe vremea bunicilor.
27 de copii învaţă aici, iar educatoarea Rodica Velniceri spune că s-a obişnuit cu aceast spaţiu. Cei mai mulţi copii din sat învaţă în fosta casă de naşteri din localitate, transformată apoi în Casă Parohială. De aproape 35 de ani, această clădire a fost transformată în grădiniţă, iar aici vin zilnic câteva sute de copii. „Din 1977, această Casă Parohială este luată în chirie şi funcţionează ca grădiniţă. Plătim lunar chirie de aproape 500 de lei“, a precizat Cornelia Hrişcă, directoarea grădiniţelor din localitatea Marginea.
Dumitru Lungu, primarul din Marginea, recunoaşte că situaţia gră