O racheta Soyuz a decolat vineri dimineata din Guiana Franceza pentru prima oara in istorie, avand la bord primii doi sateliti pentru Galileo, proiectul european concurent al GPS-ului american, relateaza AFP.
Satelitii vor fi plasati pe o orbita la peste 23.000 km altitudine, in jurul orei 14,20 GMT.
Finantat in proportie de 100% de Comisia Europeana si conceput de Agentia spatiala europeana (ESA), Galileo isi propune sa ofere o acoperire si o precizie mai bune decat concurentii sai, GPS american si GLONASS-ul rusesc.
In conditiile in care GPS dispune de 24 de sateliti la 20.200 km altitudine, Galileo prevede alinierea a 30 de sateliti la 23.222 km.
Lansarea simultana a primilor doi sateliti operationali ai Galileo, cu o greutate de 700 kg fiecare, cu o racheta Soyuz de la bazele obisnuite din Plesetsk (Rusia) sau Baikonur (Kazahstan) ar fi fost imposibila.
Aflat la ce-a dea 1.777-a lansare, racheta Soyuz a beneficiat in Guiana Franceza de un castig de forta furnizat de rotatia Terrei, mult mai mare in apropierea Ecuatorului. Acest efect permite majorarea considerabila a sarcinii utile.
Lansarea primilor doi sateliti din cei 30 a fost programata initial pentru joi, dar a fost amanata pentru vineri, din cauza unei probleme tehnice la sistemul de alimentare cu combustibil. O racheta Soyuz a decolat vineri dimineata din Guiana Franceza pentru prima oara in istorie, avand la bord primii doi sateliti pentru Galileo, proiectul european concurent al GPS-ului american, relateaza AFP.
Satelitii vor fi plasati pe o orbita la peste 23.000 km altitudine, in jurul orei 14,20 GMT.
Finantat in proportie de 100% de Comisia Europeana si conceput de Agentia spatiala europeana (ESA), Galileo isi propune sa ofere o acoperire si o precizie mai bune decat concurentii sai, GPS american si GLONASS-ul rus