"Din 2006 incercam sa reanimam filmul romanesc de animatie" - Vlad Ilicevici, directorul artistic al festivalului
De la cei mici la cei mari, de la nostalgici la cei ce vaneaza noul, editia a VI-a a festivalului Anim'est a reusit sa acopere toate gusturile: oferta de filme, ateliere si conferinte, cu intrare libera, a fost atat de bogata si de variata, incat cu greu te puteai decide ce sa alegi. Mai toate filmele au fost proiectii eveniment, iar invitatii, dintre cele mai sonore nume ale momentului.
De sase ani de zile, Asociatia "este-n-est", organizatorii Festivalului International de Film de Animatie de la Bucuresti, se incapataneaza sa ne arate de ce sunt ei atat de optimisti, cand se gandesc la Romania si la spatiul estic in general. Concluziile spre care ajung sa ghideze deopotriva publicul bucurestean si invitatii straini sunt urmatoarele: aici - in est - exista vointa, exista talent si exista acea forta nebanuita si distincta a spiritului creativ, care poate pune in miscare roti demult intepenite. Asta si-au propus organizatorii Anim'est, in urma cu sase ani, cand au decis sa-si insuseasca sarcina, deloc usoara, de a reanima filmul romanesc de animatie printr-un festival bine gandit ca platforma de dialog intre profesionisti romani si straini si cei dornici sa vada si sa invete pasii catre creatia filmului de animatie. In plus, Anim'est, mai mult poate decat oricare alt festival de film de la noi, este foarte, foarte... cool!
Primul lung metraj romanesc de animatie
Sebastian Cosor, castigatorul competitiei de Film Romanesc si Balkanimation 2011 Editia din 2011, incheiata duminica trecuta, a marcat un moment important: proiectia nationala a primului film de lung metraj de animatie romanesc, din ultimii 20 de ani! Pelicula regizoarei Anca Damian, Crulic - drumul spre dincolo, a fost fara indoiala cea mai astep