Soluția la criza datoriilor suverane care amenință toate economiile din zona euro și care pune în pericol și economia globală, așteptată în următoarele zile de la liderii europeni se concentrează mult asupra fondului de salvare european. În timp ce francezii vor să îl mărească substanțial, oficiali ai UE, citați de Financial Times sunt rezervați cu privire la capacitatea sa de a salva economia zonei euro.
Summitul european din 23 octombrie a creat o avalanșă de speranțe pentru salvarea zonei euro. Soluția de care multe din economiile din zona euro ar fi avut nevoie cel mai mult, pentru a a-și crea un scut anti-contagiune la problemele Greciei, ar fi fost, conform analiștilor, mărirea substanțială a fondului de salvare european, așa-numita Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF). Momentan în valoare de 440 de miliarde de euro, FESF a primit propuneri de creșteri care variază între cateva sute de miliarde și câteva mii de miliarde - așa-numita "bazooka", cerută de mai mulți economiști seniori din S.U.A, dar și de premierul Marii Britanii, David Cameron.
Citește și: Fost consilier al lui Merkel: Dacă zona euro se dezintegrează, vom intra în era întunericului
FESF ar putea ajuta statele din zona euro să-și apere ratingul creditului de țară, care este amenințat din cauza expunerii băncilor la datoria suverană a Greciei și a creșterii economice scăzute pe plan mondial, care afectează principalele relații de comerț pe care se bazează economiile.
Miercuri (19 ocombrie), agenția de rating Moody's a declasat ratingul de țară al Spaniei de la "Aa2" la "A1". "Nu a existat nicio rezolvare credibilă la atuala criză a datoriilor suverane și va dura mult până când zona euro va putea recâștiga încrederea piețelor prin prospectele sale de coeziune polică și creștere economică," a spus aceasta.
Veștile proaste ale agențiilor de rating
Ș