Casa Regală a dat publicităţii programul zecilor de evenimente din preajma zilei de 25 octombrie când Regele Mihai va împlini 90 de ani. Printre ele, nici unul legat de Biserica Ortodoxă Română. Greco-Catolică, da, Ortodoxă nu. Ne-a uimit această lipsă, şi împreună cu scriitorul şi teologul Dan Ciachir am încercat să dezlegăm lucrurile. Interviul de mai jos a fost difuzat miercuri, 19 octombrie la Europa FM. El explică multe necunoscute în funcţionarea puterii în România aşa că, înainte de orice comentariu, am considerat că transcriptul interviului ca atare este cât se poate de folositor.
EV: Care este natura legăturii dintre Casa Regală şi Biserica Ortodoxă?
DC: Această legătura este indelebilă. Regele – monarhul – este unsul lui Dumnezeu. Puterea regelui emană de la Dumnezeu. În perioada Vechiului Testament au fost judecătorii care conduceau, dar oamenii nu i-au agreat şi atunci Dumnezeu a spus: “ veţi avea regi”. Şi şi-au asumat regi. De altfel, Dumnezeu însuşi când îşi asumă firea omenească, prin Iisus Hristos – cum este perceput? Ca profet, arhiereu si rege. Sigur, El spune – “Impărăţia mea nu este din lumea asta”. Este o împărăţie spirituală, o regalitate spirituală, dar este regalitate.
EV: Lumea s-ar putea întreba ce rost mai au toate acestea în sec XXI şi mai ales într-un stat secular.
DC: Gânditi-vă că în acest secol XXI există multe monarhii. Marea Britanie, Luxemburg, Belgia si Olanda, etc. Sigur că sunt monarhi constituţionali – dar puterea lor emană în continuare de la Dumnezeu, sunt unşii lui Dumnezeu. Iată, Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii – care este vara primară a Regelui Mihai – este capul Bisericii Anglicane. In 1966, când patriarhul Iustinian a făcut o vizită in Anglia, regina a ţinut să discute cu el în calitate de cap al Bisericii Anglicane. Deci este foarte actual. Nu mai vorbesc de regele Spaniei, care a fost