Recapitalizarea băncilor europene va avea efecte pozitive asupra României, spune la RFI preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea. "Când ai părinţi sănătoşi, tu ca fiu sau fiică ai o siguranţă mai mare", afirmă el, înaintea summit-ului european de duminică, pe tema crizei datoriilor din zona euro.
Radu Gheţea: Recapitalizarea băncilor presupune eforturi din partea acţionarilor, în primul rând, iar în al doilea rând, eforturi în unele cazuri din partea statelor de domiciliu ale băncilor respective. Aici cred că România se află într-o situaţie deosebit de favorabilă, în sensul că sistemul bancar românesc, cel puţin până acum nu a avut nevoie de ajutorul statului, iar în viitorul apropiat, se pare că nu va fi nevoie, de asemenea.
Rep.: Ce efecte va avea recapitalizarea băncilor europene asupra băncilor din România?
R.G.: Pot exista efecte pozitive, în sensul că băncile din Europa care au subsidiare în România, sucursale sau bănci de sine stătătoare vor fi mai sănătoase. Atunci când te gândeşti la părinţi sănătoşi, cel puţin din punct de vedere financiar, când ai părinţi sănătoşi şi tu ca fiu, fiică, ai să spunem o siguranţă mai mare. Deci băncile din România vor putea să se mândrească, vor putea să se bazeze pe nişte părinţi mai puternici.
Rep.: Cum apreciaţi faptul că înaintea summit-ului liderilor europeni de duminică va exista o reuniune franco-germană? Italienii se arată deranjaţi că Parisul şi Berlinul încearcă să impună restului ţărilor membre poziţia lor.
R.G.: Din păcate, în toate activităţile, indiferent că vorbim de activităţi politice, economice, financiare, cel care are banii dictează. Nu cred că de data aceasta Franţa şi Germania, care au resursele financiare şi contribuie cel mai mult la toată treaba asta trebuie să facă aşa, o democraţie şi să întrebe pe toată lumea : "nu-i aşa că-i bine ce