Creditorii trebuie să îşi asume responsabilitatea pe care o poartă în această criză a datoriilor şi să accepte pierderile, spune la RFI europarlamentarul PDL Theodor Stolojan. Potrivit acestuia, impasul la care s-a ajuns la nivelul Uniunii Europene vine în contextul în care băncile încearcă să împingă aceste pierderi spre fondul Zonei Euro. Theodor Stolojan mai spune că miza summitului de duminică ţine de recâştigarea încrederii. Totodată, soluţiile nu vor veni prea curând, crede europarlamentarul.
Duminică nu cred că se poate face prea mare lucru... Ceea ce nelinişteşte foarte mult pieţele financiare internaţionale, creditorii, este că nu ştiu încă cât de mult vor pierde. O altă îngrijorare a pieţelor este că stagnarea economică din UE, creşterile foarte mici, tendinţa de încetinire a creşterilor economice vor avea un impact asupra portofoliului de credite şi de investiţii al băncilor şi nu numai, al fondurilor de pensii şamd. Şi în România, în condiţiile în care vorbim de o încetinire a ritmurilor de creştere economică, este posibil ca impactul asupra băncilor să fie de deteriorare a portofoliului lor de credite, pentru că într-o economie care nu creşte suficient, sigur că apar greutăţi de rambursare a creditelor.
Rep.: Cum pot fi convinse cele două părţi să accepte pierderile de care vorbeaţi?
Theodor Stolojan: N-au încotro. Timpul lucrează la recunoaşterea adevărurilor economice care nu pot fi zăpăcite de o idee năstruşnică sau de un fond creat nu ştiu pe unde... Trebuie să înţelegem că o ţară, ca şi o firmă, ca şi o familie, nu are o capacitate nelimitată de a se împrumuta şi de a trăi foarte multă vreme numai pe seama depăşirii cheltuielilor de către venituri. Vine un moment când trebuie să adaptezi consumul şi investiţiile la nivelul veniturilor pe care le ai şi la nivelul împrumuturilor pe care le poţi obţine în condiţii rezonabile de