După trei ani de cercetare ca doctorand, un craiovean, absolvent al Facultăţii de Mecanică din Craiova, a reuşit să creeze o mână artificială care funcţionează similar cu mâna umană şi care vine cu o mare noutate faţă de sistemele similare create în ţara noastră.
„Din câte ştiu eu, şi am studiat multe lucruri de specialitate, în România nu prea s-au făcut asemenea sisteme bazate pe mâini antropomorfe cu cinci degete, care să simuleze cât mai fidel mâna umană“, a declarat drd. ing. Cosmin Răzvan Berceanu. Acesta a explicat că sistemul cuprinde componente mecatronice de ultimă generaţie (actuatori, servomotoare de curent continuu, senzor de proximitate, bluetooth, senzori de forţă care preiau informaţiile cu privire la forţa aplicată de fiecare deget şi care permit închiderea mâinii astfel încât să nu distrugă obiectul prins). Mâna artificială creată de tânărul craiovean este acţionată cu două plăci de comandă şi control (o placă se ocupă de partea de actuatori şi o parte de achiziţia de date de la cei şase senzori). Ideea creării acestui sistem i-a venit în anul 2008, când a trebuit să aleagă o temă de doctorat. „Ne-am gândit că în România stadiul dezvoltării de sisteme robotice complexe care să simuleze modelele biomecanice este încă incipient, faţă de străinătate, unde se poate vorbi de o tradiţie în acest domeniu“, a adăugat drd. ing. Cosmin Răzvan Berceanu.
„Acest sistem artificial poate fi aplicat în medicină, industrie sau în domeniul roboţilor humanoizi“
Acest sistem a putut fi realizat printr-o simbioză între o serie de discipline (mecanică, informatică, programare). Rezultatul obţinut poate avea întrebuinţări multiple. „Acest sistem artificial mână-antebraţ poate fi aplicat în domenii cum ar fi medicina (protezarea membrului superior uman sau parţial pentru mână), în domeniul industrial (în dotarea roboţilor industriali) sau în dom