Prima zi oficială a recensământului populaţiei s-a lăsat cu un scandal la Constanţa şi, după caz, cu biografii romanţate primite, fără de veste, de unii recenzori pe lângă formulare. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Bătrâna Elisabeta nici nu mai ştie la al câtelea recensământ participă. "Ei, pentru voi e mai uşor... Noi am dus-o greu, cu războiul", zice, la un moment dat, privind către recenzor. Elisabeta are 88 de ani. Locuieşte cu golden retriever-ul Paco, un câine "foarte cuminte", după cum îl caracterizează stăpâna, un câine care "simte tot, când eşti supărat" şi multe altele.
Elisabeta răspunde la toate întrebările recenzorului - o femeie, Ecaterina, care s-a trezit fără slujbă şi acum caută să facă bani cum poate. Ecaterina citeşte, regulamentar, întrebările de pe chestionare.
Uneori, bătrâna intră, aproape plângând, în bucăţi sănătoase de biografie, deturnând câteva minute întreg demersul. Recenzorul Ecaterina ascultă, cu înţelegere, cum doamna Elisabeta a copilărit la Rădăuţi, în Bucovina - "o zonă minunată, cu oameni minunaţi" -, cum a ajuns la Bucureşti cu familia şi cum a avut "un soţ minunat". De fapt, spune că toată viaţa a fost înconjurată de oameni minunaţi.
"Eu n-am cunoscut oameni cu păcate niciodată", zice octogenara.
Recenzorul răspunde că "da, asta e foarte important. Dar să revenim la chestionar" şi bifează starea civilă a bătrânei la pătrăţelul cu "văduvă", de vârstnica aproape dă în lacrimi.
Date din buletin. Şi poveşti de viaţă
Cam asta a trebuit să facă recenzorul Ecaterina în prima zi oficială de recensământ: să intre în casele oamenilor (dacă îşi dau acordul), să pună întrebări de la "Cine e capul familiei?", la "Ce etnie aveţi?" ("indiscreţie" anunţată mereu ca fiind opţională) şi să strângă semnături "pe propria răspundere".
Ecaterina spune că nu a avut probleme. I-au cam deschis oamenii uşile. E şi