Despre ienupar se spune ca prefera locurile luminoase si ca este rezistent la ger si seceta si nu are preferinte pentru un anumit sol, nu este mofturos, adica. La noi, creste mai ales, prin zonele muntoase din Apuseni si Podisul Transilvaniei.
Fructele de ienupar, mari cat un bob de mazare, aromate, cu un usor gust dulceag, sunt niste bobite rosii care, la coacere, au o nuanta neagra-albastrie. Boabele de ienupar se recolteaza din august, cand incep sa se coaca, si pana la inceputul iernii. Acele si ramurele tinere se culeg din luna aprilie si pana in iunie.
Ca planta medicinala, ienuparul trateaza si vindeca reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele si de ficat, ajuta la eliminarea pietrei de la vezica urinara. Fructele de ienupar pot fi un remediu natural impotriva anemiei, artritei si a lipsei poftei de mancare, asigurand o buna functionare a intregului organism.
Extern, preparatele din ienupar au efect dezinfectant, antiinflamator si de stimulare a circulatiei sangelui.
Ajuta in caz de reumatism
Durerile reumatice care acum, in perioada de tranzitie spre iarna, sunt mai intense ca oricand, se pot calma cu o baie generala in care se toarna un decoct dintr-o suta de grame de boabe de ienupar fierte intr-un litru de apa.
Impotriva gutei se prepara o solutie de ienupar din trei kg de ramuri tinere, culese primavera, si 200 de grame de boabe la zece litri de apa, care se toarna in apa de baie. Stand sezand in cada, apa, cu temperatura de 37 - 38 de grade, nu trebuie sa treaca de talie si baia sa nu dureze mai mult de 15 minute.
Uleiul de ienupar, folosit extern sub forma de masaj, comprese sau bai, favorizeaza eliminarea acidului ureic si a altor toxine, fiind bine cunoscut ca un purificator al sangelui. Uleiul de ienupar trateaza si calmeaza cu succes durerile reumatice agravate