Am întrebat mai mulţi profesori cum reacţionează atunci când Moş Ene vine pe la genele cursanţilor chiar în timpul orelor. „Mi s-a întâmplat mai demult ca un student să adoarmă la curs“, povesteşte Emil Scarlat, profesor la Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
„Studentul respectiv lucra noaptea şi venea dimineaţa la cursuri. Şi când m-am dus şi am discutat cu el mi-a explicat: «Ştiţi, am lucrat opt ore şi, ca să nu pierd cursul dumneavoastră, am venit aici, dar n-am mai putut să rezist». Ce puteam să-i spun la motivul acesta?" Profesorul povesteşte însă că în ultima vreme studenţii nu mai au şansa să moţăie la cursurile de dimineaţă pentru că nu mai vin deloc la ele, pretextând că lucrează.
Explicaţii absurde
„În orice caz, nu i-aş face morală unui student care doarme, deoarece în viaţa omului se întâmplă multe: ba munceşte, ba a fost la o petrecere. Trebuie să fii gata oricând să primeşti explicaţii care ţi se par mai deplasate, mai absurde, dar trebuie să-i înţelegi în orice situaţie, pentru că sunt tineri, şi la tinereţe mai exagerează", adaugă Scarlat.
Marian Petcu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, are o abordare diferită: „Dacă s-ar întâmpla ca un student să doarmă la curs, fireşte că l-aş sancţiona, expunându-l la ridicol!"
Florin Moscalu, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, e de părere că profesorul trebuie să facă tot ce poate pentru a trezi interesul studenţilor. „Dacă dorm, fac giumbuşlucuri să-i trezesc! Trebuie să le captezi atenţia ca să nu adoarmă", explică Moscalu.
Wladimir Boskoff, decanul Facultăţii de Matematică de la Universitatea Ovidius din Constanţa, susţine că în instituţia sa niciun student nu a dormit vreodată. „La noi la facultate nu prea se întâmplă ca stude