Narcisismul ar putea fi doar o mască pentru acoperirea unei încrederi în sine scăzute, afirmă un studiu realizat de Universitatea Western California (Statele Unite). Conform psihologilor, narcisiştii spun că se simt bine cu propria persoană, dar când sunt conectaţi la un detector de minciuni, încrederea lor scade, scrie site-ul livescience.com.
Studiul psihologic s-a bazat pe participarea a 71 de studente de la Universitatea Southern Mississippi care au completat iniţial un chestionar pentru a li se măsura nivelul narcisismului. Apoi au fost conectate la un detector de minciuni în două faze. Iniţial cercetătorii le-au spus că maşina nu este conectată şi că testul va fi realizat fără aportul tehnologiei, iar a doua oară subiecţii au fost informaţi asupra prezenţei detectorului. În ambele cazuri aparatul a fost conectat.
Respondenţii au fost supuşi unui chestionar care conţinea afirmaţii ca „Am o atitudine pozitivă faţă de propria persoană".
Pentru binele personal sau al celorlalţi?
Rezultatele au revelat o diferenţă interesantă. Pentru femeile care aveau un nivel iniţial mic al narcisismului, acesta nu s-a schimbat după testul cu detectorul de minciuni. În schimb, femeile narcisiste iniţial au devenit mai „moi" când au fost conectate la aparat şi li s-a spus că acesta funcţionează, iar ele credeau că cercetătorii ştiu când spun adevărul sau nu.
Conform lui Erin Myers, psihologul care a condus studiul, concluziile studiului arată că narcisiştii închipuiţi acoperă de fapt o stare profundă de inferioritate. De asemenea, psihologii au păreri împărţite asupra motivului din spatele aceste decizii de viaţă: faţetele narcisiştilor sunt pentru binele personal sau pentru binele altora?