Resturile satelitului german de dimensiuni mari ROSAT au fost aşteptate să se prăbuşească pe Pământ, la sfârşitul săptămâni trecute. După anunţul făcut de NASA privind satelitul UARS, ale cărui fragmente ce au rezistat intrării în atmosferă au fost identificate că au căzut în 24 septembrie în Oceanul Pacific, în zona Insulelor Samoa, a fost rândul celui german ROSAT să dea emoţii locuitorilor.
UPDATE: Fragmente ale satelitului german ROSAT au intrat în atmosfera Terrei, duminică. Nu au fost semnalate încă situaţii de înregistrare a victimelor. Cele mai recente informaţii postate pe site-ul Biroului Germande deşeuri cosmice al ESA (European Space Agency) din Darmstadt arată că nu au fost confirmate căderi de resturi ale satelitului, pe suprafaţa Pământului. Site-ul discovery.com a anunţat că fragmentele s-ar fi dezintegrat undeva deasupra sud-estului Asiei.
Satelitul astronomic german de studiere a razelor X a funcţionat în perioada 1990 – 1999, cântăreşte 2,4 tone, mai puţin de cât UARS (aprox 6 tone), însă are mai multe piese care puteau „supravieţui” intrării în atmosfera Pământului. Structura de oglinzi a satelitului a fost consolidată cu materiale rezistente la căldură puternică, astfel că bucăţi din acestea pot ajunge intacte pe suprafaţa planetei.
Calculele făcute de reprezentanţii Biroului german de deşeuri cosmice al ESA (European Space Agency) din Darmstadt arătau că riscul de atinge o zonă populată este de 1/2000. Şeful Biroului, Heiner Klinkrad a precizat că, în prezent, aproximativ 6.700 de tone de resturi orbitează în apropierea Pământului, majoritatea provenind din tehnică spaţială. Printre acestea se află şi cele 2,4 tone ale satelitului ROSAT, din care aproximativ 30 de bucăţi, în total 1,6 tone, vor rezista intrării în atmosferă.
Aceeaşi sursă a menţionat că nu se putea preciza cu exactitate momentul şi locul unde resturile s