Companiile din domeniu spun că marjele sunt de doar 10-15%
Bogdan Cernescu (Erste): Preţurile au scăzut, dar nu au ajuns unde trebuie să ajungă
Preţurile terenurilor au devenit o problemă pentru dezvoltatorii imobiliari din România, care nu reuşesc din cauza preţurilor foarte mari pe metru pătrat să-şi crească marjele de profit şi nici nu le permit să reducă preţurile locuinţelor, care în prezent sunt încă nejustificat de mari. Companiile din domeniul imobiliar consideră că sunt afectaţi în special dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale mari, unde marjele de profit sunt în prezent de 10-15%. "În condiţiile actuale ale pieţei, a porni de la costuri pentru stabilirea preţurilor de vânzare a locuinţelor este o abordare greşită. Trebuie să pornim de la preţurile la care se pot vinde locuinţele, iar piaţa ne poate da acest indicator. Trebuie apoi să mergem la costul de construcţie şi cel al terenurilor. Terenurile sunt încă scumpe, cel puţin pentru dezvoltările rezidenţiale mari. Au scăzut, dar nu au ajuns acolo unde trebuie să ajungă", a declarat, ieri, Bogdan Cernescu, directorul general al Erste Group Immorent la un seminar pe teme imobiliare, citat de Mediafax.
În opinia sa, preţul terenului pentru locuinţe nu trebuie să fie mai mare de 100 de euro pe un punct de CUT (coeficient de utilizare a terenului, care în cazul locuinţelor este de 3-3,5) pentru ca proiectele să ajungă la costuri de construcţie rezonabile.
Legat de legislaţie, Cernescu a precizat că marea problemă a dezvoltatorilor o reprezintă obligativitatea de a construi locuri de parcare. "Legea te obligă să faci locuri de parcare. Pune o povară în plus pe dezvoltatori, afectându-le astfel rentabilitatea. În concluzie, principalii parametri care afectează sectorul rezidenţial sunt piaţa şi preţul la care se pot vinde locuinţele, preţul terenului şi legislaţia", a precizat Cerne