Germania
…îşi întinde tentaculele
Având o anumită tradiţie în organizarea de "operaţiuni secrete", Germania a realizat încă de la începutul războiului importanţa pe care le aveau acestea în desfăşurarea conflagraţiei pe diferite fronturi, astfel încât harta acţiunilor sale a acoperit un bună parte a mapamondului, tentaculele spionajului german cuprinzând Europa, dar şi America, Orientul. Dacă operaţiunile Aliaţilor aveau drept scop apărarea propriului teritoriu sau iniţierea de acţiuni pe anumite "teatre de război" (mai ales debarcarea pe Continent), cele organizate de Germania, potrivit planurilor de cucerire ale regimului nazist, au avut un caracter ofensiv, de acţiuni de comando, vizând uneori chiar teritoriul unor ţări din tabăra Aliaţilor.
Un exemplu în acest sens îl constituie Operatiunea Pastorius care avea drept scop desfăşurarea de acţiuni de sabotaj pe teritoriul Statelor Unite, mai ales împotriva unor obiective economice de mare importanţă şi ale industriei de armament, dat fiind că această ţară era principalul furnizor de echipament de război pentru statele Aliaţilor.
Numele operaţiunii, declanşată în 1942, a fost dat după acela al liderului comunităţii germane din Statele Unite care trebuia să contribuie direct la desfăşurarea operaţiunii.
În acelaşi timp, s-a avut în vedere lansarea de pe submarine a unor echipe de agenţi, instruiţi şi echipaţi pentru acţiuni de sabotaj de anvergură. Între altele, se viza şi dinamitarea stăvilarului de la cascada Niagara, ceea ce ar fi avut efecte catastrofale.
În organizarea acestor acţiuni s-a dat dovadă de o temeritate deosebită, astfel încât lansările de agenţi de pe submarine, în iunie 1942, au avut loc chiar în zone dens populate, în apropierea oraşului New York şi în Florida. Organizatorii acestor operaţiuni credeau că se gândiseră la toate detaliile tehnice care trebuiau să le