Uniunea Teatrală din România a anunțat marți decesul regizorului Liviu Ciulei într-o clinică din München, Germania. Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, ca fiu al unui cunoscut avocat și arhitect, a studiat teatru și arhitectură, debutînd ca actor în 1946, în Visul unei nopți de vară, și ca regizor în 1957, cu Omul care aduce ploaia de Richard Nash, la Teatrul Municipal (acum Teatrul Bulandra) din București.
Unul dintre marii creatori de teatru și film din România, Ciulei s-a aflat în inima celui de-al doilea val al teatralizării, în anii ’60, nu doar prin spectacolele sale – celebru fiind Cum vă place și Furtuna după Shakespeare, ci și prin textele teoretice publicate, în general, în revista Teatrul.
Ciulei a lucrat, de asemenea cu mare succes, în cinema. Al treilea și ultim film al său, Pădurea spînzuraților, în care juca și un rol secundar, a obținut în 1965 prima distincție a cinematografului românesc la Festivalul de la Cannes.
După o carieră de director de teatru, regizor și profesor în Statele Unite, Liviu Ciulei s-a întors în România după 1990, semnînd la Teatrul Bulandra regia ultimelor sale două spectacole, ambele pe texte de Luigi Pirandello, Șase personaje în căutarea unui autor și Henric al IV-lea.
Liviu Ciulei a fost căsătorit cu marea actriță Clody Bertola, și lasă în urmă un fiu, cineastul Thomas Ciulei, și o soție, jurnalista Helga Reiter-Ciulei.
Pe 17 ianuarie 2011, Cineclubul săptămînal „Luni de film“ de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) i-a avut ca oaspeţi pe regizorul Liviu Ciulei şi pe actorul Victor Rebengiuc, care au prezentat filmul Pădurea spînzuraţilor (1965) şi au răspuns la întrebările publicului. Revista Observator cultural a prezentat evenimentul, făcînd deschidere de revista. Ca articol de legătură, citiţi aricolului scris de Mihai Fulger în numărul 559, din 21 ianuari