Vineri se încheie campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi cele locale din Bulgaria. Sondajele de opinie dau estimări foarte incerte - există diferenţe de la un sondaj la altul de până la 12%. Au apărut şi critici din partea OSCE, pe fondul temerilor că vor exista fraude, în special de cumpărare a voturilor.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
Alegerile prezidenţiale de duminică din Bulgaria sunt privite drept un referendum "pro" sau "contra" politicii primului ministru Boiko Borisov, axată pe modernizarea infrastructurii rutiere ca mijloc de ieşire din criză. Omul forte al Bulgariei este criticat pentru îngheţarea salariilor şi pensiilor - cele mai mici în cadrul Uniunii, creşterea şomajului, dispariţia unui număr mare de companii mici şi mijlocii, scandalurile de corupţie şi contrabanda de ţigări.
Favorit în sondaje este candidatul partidului de guvernământ, Rosen Plevneliev. Pe locul doi se află socialistul Ivailo Kalfin, care a redus în ultimele săptămâni distanţa. Urmează ex-comisarul european Meglena Kuneva, în calitate de independent.
Diferenţa de la sondaj la sondaj între primii doi - între 6 şi 17% - o depăşeşte cu mult pe cea acceptabilă, ceea ce pune sub semnul întrebării, nu pentru prima dată, imparţialitatea agenţiilor de sondare a opiniei alegătorilor.
Numărul mare de alegători care nu doresc să răspundă la întrebările anchetatorilor - între 25 şi 50% - poate răsturna previziunile. Alte probleme apar în legătură cu disponibilitatea exprimată în sondaje, de aproximativ 12%, de vindere a votului. Preţul cerut variază între 15 şi 50 de euro.
Turul doi
Se conturează un al doilea tur între Plevneliev şi Kalfin, şi mai puţin probabil între Plevneliev şi Kuneva. Rezultatul final va depinde în mare măsură de simpatizanţii partidului turc.
Spre deosebire de alte ţări, în Bulgaria este ales