Barul „Scârţ, loc lejer" a lansat un mod de a refolosi frumosul, Atelierul DIY îşi asumă o cauză nobilă, iar Cloud Factory produce frumos din nimic. Împreună, văd ineditul din oameni.
Sintagma „do it yourself" (DIY) se referă la realizarea sau repararea de bunuri fără ajutorul unui profesionist. Ca etică, susţine ideea de implicare în absolut orice activitate, individul fiind încurajat să se bazeze pe forţele proprii şi pe un continuu proces de învăţare prin practică. În plan cultural şi social, DIY implică acţiunile de activism social, muzica independentă şi arta. Timişoara a devenit un adevărat nod al acestei culturi de realizare a frumosului prin forţe proprii, iar azi apar tot mai multe grupuri care promovează utilitatea fiecărei persoane, a fiecărui lucru.
„Clientul nostru, stăpânul inelelor"
În 2009, Christine Cizmaş, împreună cu Ovidiu Mihăiţă, membri de bază ai trupei „Auăleu, Teatru de Garaj şi Curte", deschideau ceea ce avea să genereze un adevărat curent de redescoperire a utilităţii fiecărui lucru scos din uz. Ei au gândit „Scârţ, loc lejer", barul cu mese şi scaune deturnate din drumul spre groapa de gunoi, scrumiere mai bătrâne decât fumătorii şi lozinci precum „Clientul nostru, stăpânul inelelor".
„Oamenii au văzut care e ideea şi au început să ne aducă de la mobilier şi până la haine. Totul se refoloseşte, iar dacă e ceva care nu îşi găseşte locul în bar, cu siguranţă va sfârşi pe lista cu recuzită, în piesele de teatru", a explicat Christine Cizmaş. În momentul de faţă, cei de la Scârţ adoptă bibelouri. Barul merge în tandem cu teatrul. A fost deschis chiar de ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie 2009. Deşi decorul este gândit de Ovidiu Mihăiţă, cel care regizează piesele trupei Auăleu, oricine îşi poate regăsi amprenta prin bar sau în grădină, aducând obiecte sau răspunzând jocurilor de cuvinte, prin replici personale. „Pen