Problema alegerii între cele două sortimente se rezolvă alături de prieteni şi o masă bună. De când zeii au depus armele şi i-au lăsat pe oameni să-şi conducă singuri destinele, vinul nu a mai fost o exclusivitate a Muntelui Olimp, licoarea Celor de Sus a devenit pământească, fără să fie însă muritoare. Ba dimpotrivă, trecerea timpului îi conferă nobleţe şi valoare. Să fi fost acesta ultimul cadou al zeilor?
Astfel de mituri care idealizează această licoare auzim la tot pasul. Fiecare dintre noi ştie să spună ceva despre vin, de unde aflăm alte însuşiri ale sale: leagă cuvintele, socializează, apropie, răscoleşte amintiri, ţine companie.
Experienţa personală însă este cea mai savuroasă, după cum mărturisesc invitaţii rubricii de astăzi.
„Poţi amesteca vinurile, dar nu te grăbi"
Experimentele cu vin sunt riscante, iar cea mai importantă este buna dispoziţie, este de părere Cezar Ioan (foto), publisher Vinul.ro. „Vin alb sau roşu? Orice, atâta vreme cât îţi face plăcere! La vin, nu există reguli care să nu poată fi încălcate; subiectivismul este legea supremă. Dar, pentru că adeseori nu suntem singuri, atunci când plănuim o masă cu vin la care vrem ca toată lumea să se simtă bine şi nu să facem experimente riscante, e de preferat să încercăm să fim adecvaţi".
Specialistul oferă câteva ponturi pentru iubitorii acestei băuturi:
- vin spumant sau şampanie extra-brut, bine răcită (6-9 grade Celsius) pentru aperitiv;
- vin alb sec răcit (10-12 C) pentru primul fel (cu condiţia să nu fie ciorbă; la supe-creme merge vinul, nu e contraindicat);
- vin roşu sec pentru felul principal (atenţie: „la temperatura camerei" NU înseamnă niciodată 22-26 grade Celsius atunci când e vorba de vin roşu!, căci acesta trebuie băut la 16-18 grade);
- vin alb dulce, vechi, la brânzeturi şi/sau la desert.
Aşadar, potrivit lui Cezar Ioan