Unul dintre monumentele care ar putea atrage turişti în Constanţa nu este folosit de autorităţi din cauză că nu sunt bani pentru reabilitarea sa şi introducerea în circuitul turistic. Mormântul pictat, căci despre el este vorba, a fost scos la lumină de către arheologi de 23 de ani, dar de atunci nu s-a reuşit alocarea de fonduri pentru realizarea unei structuri de protecţie a descoperirii unicat.
Arheologii îi mai spun mormântul hypogeu, adică mormântul aflat sub pământ, în traducere liberă. Mormântul este plasat în zona falezei de est a Constanţei, în apropierea Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, aproape lipit de două restaurante cunoscute în Constanţa, şi reprezintă un cavou utilizat ca loc sepulcral familial pe o perioadă de circa 100 de ani. Descoperit în 1988, este o construcţie funerară cu pictură murală, de o realizare şi cu o semnificaţie deosebite. Pereţii interiori sunt acoperiţi cu pictură în frescă, cu reprezentări antropomorfe, zoomorfe, fitomorfe şi geometrice.
În timpanul nordic este redat un festin ritual la care participă mai multe personaje. În celelalte timpane sunt pictaţi porumbei, potârnichi, un iepure, păuni. Bolta este acoperită cu un desen fitomorf, pictat în mai multe culori. În cavou au fost depuşi, succesiv, mai mulţi defuncţi. Pe baza stilului naturalist, al bogatului decor floral şi faunistic, combinat cu ornamente geometrice şi a puţinelor piese de inventar descoperite, cavoul a fost datat în prima jumătate a sec. IV d.Hr.
Aviz pentru construcţie
În prezent, mormântul pictat este în conservare. Cavoul nu poate fi vizitat. Un proiect local al Consiliului Judeţean, aprobat de Ministerul Culturii, prevede punerea în valoare a acestuia şi introducerea în circuitul turistic prin construirea unei structuri de protecţie. După avizarea din punct de vedere al oportunităţii, concepţiei şi eficienţei acestui plan de a