LARINGITA
Si laringita (inflamatia laringelui) este o boala pe care schimbarile de temperatura o accentueaza. Cel mai bun mod de a va recapata vocea este sa incetati a mai vorbi, pentru a lasa sa se odihneasca coardele vocale. Si sa nu vorbiti nici macar in soapta (este surprinzator, dar un susotit oboseste coardele vocale la fel de mult ca un strigat). Si in timpul acestei pauze vocale, sa incercati unul dintre remediile de mai jos (sau mai multe!).
Nu va dregeti glasul
* Rezistati nevoii de a tusi sau de a va drege glasul, pentru a nu va deteriora coardele vocale. O puteti face sorbind cantitati mici de apa sau inghitindu-va - pur si simplu - saliva.
"Capitonati-va" gatul
* Beti cel putin intre sase si opt pahare de apa calduta (niciodata clocotita) pe zi. Lichidele hidrateaza laringele, ceea ce este esential pentru tratarea laringitei.
* Si alte lichide caldute spre calde, precum supa de pui, pot contribui la combaterea afectiunii.
* Fitoterapeutii recomanda infuziile de unguras (Manubium vulgare) si de lumanarica (Verbascum thapsus). Ungurasul este utilizat la fabricarea pastilelor de tuse, iar lumanarica contine un mucilagiu gelatinos, care calmeaza tesuturile iritate. Pentru prepararea ambelor infuzii se oparesc cu o ceasca de apa clocotita 1-2 lingurite de planta uscata, se lasa 10 minute sa se infuzeze, se strecoara ceaiul si se beau 1-3 cesti pe zi.
* Incercati acest leac babesc: beti doua lingurite de zeama de ceapa si mancati apoi o lingurita de miere, ca sa treaca gustul. Repetati din trei in trei ore. Daca nu aveti storcator de fructe, zdrobiti o jumatate de ceapa intre doua farfurii si scurgeti zeama intr-un pahar.
* Amestecati o lingura de miere cu una de zeama de lamaie si cu un varf de cutit de piper de Cayenne si beti bautura de leac cu inghitituri mici. Repetati de cate or