Dupa mai bine de patru luni consecutive de scaderi si incertitudine cu privire la viitorul economiilor din Europa, liderii de pe continent se intalnesc in acest weekend pentru a incerca sa gaseasca solutiile de care se agata ultimele sperante ale investitorilor.
Brokerii romani sunt rezervati atunci cand vorbesc despre asteptatele efecte ale summit-ului european asupra burselor, putini fiind cei care indraznesc sa spere la o revenire a cotatiilor ca rezultat al acestor intalniri.
“Nu m-as hazarda sa dau pronosticuri optimiste, dar nici pesimiste. Lumea s-a cam obisnuit si chiar saturat de promisuni si intalniri de acest fel. Ne aflam intr-o situatie particulara, cu pietele emergente lasate in umbra de catre bursele majore. S-ar putea ca in aceste ultime trei luni sa vedem o repetare a situatiei din 2010, cu activitate redusa pe bursa. In general alocarile de active se fac in prima parte a anului iar pana acum o buna parte din banii fondurilor este posibil sa fi fost deja cheltuita”, a declarat Valerian Ionescu, director piete de capital in cadrul BCR.
In asteptarea deciziilor ministrilor de finante din UE, bursele internationale termina o saptamana confuza, cu zile de crestere imediat contrabalansate de revenirea pe minus a cotatiilor. Elocventa in acest sens este si evolutia Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care la jumatatea sedintei de vineri inregistra o crestere saptamanala minora, de 0,18%.
“Nu ma astept la surprize senzationale de la acest summit, este prea devreme sa rasulfam usurati. Daca vom vedea din nou masuri evazive, din care lipseste concretul, atunci aproape sigur pietele vor fi dezamagite si vor urma scaderi. Daca in schimb se incearca si punerea in ordine a UE, nu doar a Greciei, s-ar putea sa asistam la o revenire a optimismului. Chiar si in aceasta situatie insa, in ultimii doi ani a existat un scenariu ce se