Bursa de la Bucureşti a scăzut joi cu 0,45%, mai puţin decât marile burse europene, pe o lichiditate de numai 20 milioane lei, din care 60% au reprezentat trazacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Piaţa de la Bucureşti a evoluat indecis în sesiunea de joi, în condiţiile în care marile burse europene au afişat scăderi de până la 1,8% "Piaţa locală nu a reacţionat nici joi la modificările care au avut loc pe pieţele internaţionale. Dacă ieri puţinii investitori activi rămaşi în piaţă au încercat să profite de creşterile care au avut loc pe pieţele din afară pentru a vinde, astăzi situaţia pare să fi stat invers, cel putin în cazul SIF-urilor, unde cumpărătorii par să fi fost mai activi", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.
Potrivit traderului, bursa de la Bucureşti trece "printr-o perioadă de hibernare" comparabilă cu cea de anul trecut din acelaşi interval.
"Problema este că anul trecut aveam scuza că o parte a investitorilor mari erau concentraţi pe tranzacţionarea în prelistare cu acţiunile Fondului Proprietatea. Este însă un fenomen întâlnit şi pe pieţele mai dezvoltate şi apare de obicei ulterior unor perioade cu volatilitate şi scăderi puternice. Din păcate, la noi pe bursă investitorii par să-şi recapete mai greu încrederea. Sentimentul bun apare de obicei după o perioadă mai lungă de aşteptare, iar din acest motiv nu ne-am mai corelat cu pieţele regionale în ultimele săptămâni şi am ratat în mare parte şi creşterile corespunzătoare", spune Constantinescu.
El spune că piaţa are nevoie de un imbold, în special în cazul SIF-urilor, care se tranzacţionează la minimul ultimilor doi ani şi jumătate, iar acest lucru se poate întâmpla dacă şi Erste Bank va reuşi să recupereze la Viena pierderile mari din ultima perioadă.
"Sunt preţuri atractive pentru a acumula acţiuni, avem nevoie de promovare ş