Racheta spaţială Soyuz se pregăteşte de lansare astăzi de la spaţioportul Kourou din Guyana Franceză. Plecarea în spaţiu a navetei trebuia să aibă loc ieri, dar a fost amânată din cauza unor probleme tehnice. Lansarea din Guyana Franceză ar fi prima din istoria rachetei realizată în afara spaţiului ex-sovietic.
Zborul de joi a fost amânat cu două ore înainte de ora programată. Tehnicienii au descoperit că o valvă care pompa combustibil în cea de-a treia parte a navetei s-a închis, iar alimentarea nu putea fi completă, scrie cotidianul „The Guardian".
Amânarea a fost o dezamăgire pentru oficialii prezenţi în Guyana Franceză, care doreau să celebreze primul zbor din afara Uniunii Sovietice şi deschiderea unor relaţii cordiale între Rusia şi celelalte puteri spaţiale europene. După concretizarea iniţială a acestei alianţe, 350 de ingineri aerospaţiali s-au deplasat în Guyana Franceză pentru a construi, în patru ani, spaţioportul în valoare de 570 de milioane de euro.
Independenţă în faţa sateliţilor americani
Locul de lansare a fost ales deoarece viteza de rotaţie a Pământului este mai mare în zona Ecuatorului, iar Guyana Franceză este amplasată între 2 şi 4 grade latitudine nord. Viteza cu care Pământul se roteşte în jurul propriei axe influenţează viteza de lansare a rachetei si consumul de combustibil, amplasarea lângă Ecuator permiţând un consum mai eficient.
Misiunea rachetei Soyuz este să transporte 30 de sateliţi în spaţiu. Vinerea aceasta Soyuz va duce doi dintre aceştia şi-i va amplasa pe orbită. Cele 30 de aparate vor fi folosite pentru crearea sistemului Galileo, care se doreşte un rival al sistemului GPS (Global Positioning System) şi o independenţă europeană faţă de sateliţii americani.