Cea mai veche universitatea din ţară îşi va inaugura muzeul luna aceasta
Ediţii princeps ale unor autori celebri, manuscrise ale cursurilor din secolul XIX, dar şi mistria şi ciocanul de argint cu care s-a pus temelia actualei clădiri a universităţii. Aceastea sunt câteva dintre exponatele care pot fi admirate de ieşeni, odată cu deschiderea Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
Reprezentanţii instituţiei se află pe ultima sută de metri cu pregătirile, iar inaugurarea oficială urmează să se facă pe 26 octombrie, cu prilejul Zilelor Universităţii, când se împlinesc 151 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de de învăţământ superior din ţara noastră. „Atunci vom organiza un simpozion ştiinţific dedicat istoriei universităţii, la care vor participa specialişti din întreaga ţară“, ne-a spus Bogdan Maleon, directorul muzeului.
Biroul primului rector, restaurat
Unitatea este structurată pe mai multe săli, clasificate în funcţie de specificul exponatelor. Astfel, în Sala Ştiinţelor Umaniste, pot fi admirate cărţi rare sau ediţii princeps scrise de importanţi oameni de cultură care au trecut de-a lungul timpului pe la universitatea ieşeană. Îi enumerăm pe: Ştefan Procopiu, Mihai David, Simion Bărnuţiu, Garabet Ibrăileanu sau George Călinescu. De asemenea, mai pot fi vizionate şi documentele care atestă numirile în funcţie ale primilor profesori, dar şi manuscrise ale cursurilor din secolul XIX.
În interiorul muzeului este amenajat şi biroul primului rector de la „Cuza“, Ioan Strat. În cameră se găsesc obiecte de birotică originale, masa la care Ioan Strat scria documentele, precum şi ştampilele pe care le folosea.
Accesul va fi gratuit
În Sala Vieţii şi Pământului, se află expuse mai multe fragmente ale diferitor roci, dar şi fragmente din dentiţia unui mamut. Pe de altă parte, în Sa