Libia de dupa Moammar Gaddafi va fi o tara in cautarea identitatii, necesitand reconstructie economica si morala, cu sanse reale de a cadea in capcana islamismului radical.
Marius Lazar, specialist in Relatii Internationale si problematica Orientului Mijlociu, lector la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, a declarat, pentru Ziare.com, ca "geneza unei noi identitati libiene va lua timp" si ca perioada urmatoare va fi extrem de dificila pentru libieni, nu numai din cauza situatiei economice precare, ci si pentru ca pot apare violente intertribale si poate avea loc o ascensiune a islamismului radical.
"Situatia este complicata din punct de vedere geopolitic in Libia", a explicat Lazar. Din punctul de vedere al specialistului, diferentele create atat in cele opt luni de conflict, dar mai ales in deceniile regimului Gaddafi, vor fi greu de rezolvat.
"In opt luni de conflict, practic erau triburile fidele lui Gaddafi, in special tribul lui, in centrul Libiei, si celelalte triburi, dintre care cel mai mare este in zona Benghazi, care multa vreme a fost aliatul fostului suveran Idris, si care in anii '80, '90, s-a pozitionat ca opozant in raport cu puterea tribala si exclusiva a lui Gaddafi", spune Lazar.
Post-conflict, aceste diferente nu se vor rezolva nici usor, nici rapid. Practic, asistam, o data cu moartea lui Gaddafi, la decesul oficial al regimului sau, care lasa in urma spectrul violentelor intertribale.
"Acum, situatia cu disonantele in interiorul triburilor e destul de valida de importanta si situatia post-conflict o sa fie dificila, ei au fost sprijiniti de comunitatea internationala, NATO, o buna parte dintre triburile fidele lui Gaddafi au renuntat sa-l apere si doar o mana de mercenari foarte apropiati de el din zona Sirte, dar acum ca el a disparut, persoanjul care capitaliza fostul regim politic, s