Liderii UE discută astăzi despre condițiile recapitalizării băncilor din UE care, expuse la datoriile statelor europene cu probleme, au probleme pe pieţele financiare. Potrivit mai multor surse europene, şefii finanţelor din statele din zona euro ar fi convenit că nivelul de recapitalizare al băncilor să fie de 100 de miliarde de euro, jumătate din cât estimase Fondul Monetar Internaţional.
"Băncile nu se mai pot finanța, nu reușesc să convingă piețele că au suficient capital, iar în Europa trebuie să avem plase de siguranță mult mai ample și mai puternice pentru a încercui nesiguranța piețelor financiare în ceea ce spunem și arătăm," au spus oficiali europeni.
Problemele sunt legate
Problemele de care depind discuțiile de recapitalizare sunt capacitatea fondului de salvare european (și modalitățile de mărire a acesteia) și nivelul de implicare al sectorului privat în efoturile de salvare a economiei Greciei. "Nu poți să faci niciun progres în privința recapitalizării băncilor. Trebuie să progresezi în alte probleme, pentru că toate sunt corelate", a spus sâmbătă un oficial al UE, conform Reuters.
Raport pe bănci
Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a făcut deja primul pas. Aceasta va așeza pe masa discuțiilor de la consiliul european din 23 octombrie o propunere privind termenii în funcție de care se va desfășura recapitalizarea. ABE a întocmit un raport privind situația băncilor din Europa, o continuare a testelor de stres efectuate în vara 2011.
Unde să caute băncile banii
Recapitalizarea ar presupune, în prima fază, căutarea unor investiții din sfera pieței private, ceea ce băncile deja au început să facă și funcționează, conform acelorași surse. Dacă nu vor putea strânge finanțare privată, băncile ar trebui să ceară ajutor guvernelor, iar dacă guvernele nu au suficient de mulți bani pentru a le oferi un împrumut, acestea