Cu 90 de ani în urmă venea pe lume Mihai I, menit a fi rege – fiu şi nepot de rege, continuator al unei dinastii întemeiate de un prinţ german prin care curgea (şi) sânge francez. Despre naşterea primului său nepot, Regina Maria scrie o pagină emoţionantă în jurnalul său. Despre destinul micului prinţ născut sub steaua Antares, steaua regilor, scriu ziarele vremii, care tocmesc astrologi să-i facă horoscopul.
Când, în vara anului 1927, la 22 iulie, un copil de nici 6 ani împliniţi urca pe tronul Regatului României, ştirea a făcut înconjurul mapamondului. Regi-copii, care avuseseră de aşteptat ani întregi până la majoratul lor şi luarea în fapt a puterii, mai fuseseră de-a lungul istoriei. Dar acum exista posibilitatea de a trimite imaginea timpuriei încoronări dintr-un colţ într-altul al lumii, cu viteza fulgerului. Marile ziare din capitalele Europei, ale Americii şi ale Asiei scriau despre moartea Regelui Ferdinand, zis „cel Loial”, despre proclamarea în Parlamentul de la Bucureşti a noului Rege Mihai I şi despre jurământul de credinţă al Înaltei Regenţe. Era un eveniment care stârnea curiozitatea, pe de o parte, şi atrăgea simpatia, pe de altă parte, cunoscut fiind contextul în care acest lucru se întâmpla.
Până în iunie 1930, când avea să se întoarcă în ţară tatăl fragedului rege, preluând în forţă puterea, aparatele de fotografiat l-au urmărit – plăcându-l, alintându-l – pe tânărul rege în pantaloni scurţi. Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici (aproape de-un leat cu Majestatea Sa Regele Mihai I, căci s-a născut în vara lui 1923, despărţindu-l de rege mai puţin de doi ani) îmi povestea deunăzi: „Prima amintire foarte puternică pe care o am este de la 4 ani, când a murit Regele Ferdinand. Nu-l văzusem – ori poate nu-mi amintesc să-l fi văzut – dar îi aud şi acum pe părinţii mei cum vorbeau despre moartea Majestăţii Sale Regele Ferdinand. Prac