Mărimea Fondului european de salvare şi a modului în care el să fie folosit pentru a evita o contagiune a crizei datoriilor şi în restul statelor din zona euro este cel mai dificil punct de pe ordinea de zi a Consiliului European de duminică. Este şi cel în privinţa căruia o decizie finală se va lua într-un Euro summit extraordinar care a fost programat miercuri.
Fondul European de salvare în zona euro sau aşa numita Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară (FESF), înfiinţat anul trecut şi folosit până în prezent pentru a salva Portugalia şi Irlanda, este de 440 miliarde euro, se bazează pe garanţii de la toate statele membre din zona euro şi are capital de pe pieţele internaţionale de capital prin emiterea de obligaţiuni. Este triplu-A evaluat. Pieţele financiare nu sunt convinse însă că valoarea EFSF este suffcient de mare pentru a face faţă problemele serioase cu care se confruntă alte două state din zona euro: Italia şi Spania.
Franța, avertizată de Moody's cu pierderea ratingului de țară, este printre cei mai vehemenți susținători ai măririi considerabile a Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF). Un diplomat german a declarat, pentru Financial Times (FT), că nicio decizie substanțială nu va fi luată la summitul de duminică în privința fondului de salvarea european, ceea ce pune în pericol sistemul bancar din zona euro. "Nu va fi niciun acord, acesta va avea loc cel mai devreme miercuri," a spus diplomatul german, citat de FT.
De la 440 de miliarde la mii de miliarde de euro
Soluția de care multe din economiile din zona euro ar fi avut nevoie cel mai mult, pentru a a-și crea un scut anti-contagiune la problemele Greciei, ar fi fost, conform analiștilor, mărirea "substanțială" a fondului de salvare european, așa-numita Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară (FESF). Momentan în valoare de 440 de miliard