Exerciţiile Tai chi pot fi practicate de copii şi bunici, dar şi de persoanele cu probleme de articulaţii. Peste 20 de băcăuani cu vârste cuprinse între 30 şi 83 de ani învaţă, săptămână de săptămână, tehnici de practică spirituală şi terapeutică prin Tai chi.
Paşii şi spiritul le sunt conduse de sensei Doru Botez, cel mai vechi practicant şi iniţiatorul primului club de Tai chi din Bacău. „Este îmbucurător faptul că această artă marţială supremă a început să prindă la tot mai mulţi oameni. Dacă la începutul funcţionării clubului veneau la antrenamente doar persoane de vârsta a doua sau a treia, acum am la sală practicanţi de la 30 de ani în sus“, explică instructorul Botez.
Tai chi este o modalitate excelentă de evadare din stresul cotidian şi o metodă eficientă de relaxare. Nu trebuie neglijată însă nici partea terapeutică a acestui sport. „Eu am avut câteva probleme de sănătate. De când m-am apucat de Tai chi am uitat de ele. Întotdeauna am avut mare încredere în medicina tradiţională chineză“, ne-a spus Lorin Apetroaie, unul dintre practicanţi.
Un exerciţiu pentru toate vârstele
Din punct de vedere terapeutic, Tai chi-ul a fost declarat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cel mai bun exerciţiu. „Este o practică dinamică, care se adresează întregului corp. Energizează muşchii şi articulaţiile, creşte vitalitatea şi puterea de concentrare, realizează un mental puternic. Eu, de când practic Tai chi, mă simt foarte bine“, declară veteranul clubului, octogenarul Nicolae Apetroaie.
Şi din punct de vedere energetic, această artă marţială conduce la normalizarea circulaţiei Chi-ului în corp, care are ca efect o stare de bine generală. Antrenamentele de Tai chi se ţin în fiecare miercuri şi vineri, de la ora 19.00, în sala de sport a Şcolii „Alexandru cel Bun“, situată pe strada Ioniţă Sandu Sturdza din Bacău.
@N