Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că negocierile cu FMI vor viza în continuare nivelul deficitului cash, iar în cazul în care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde şi pierderile companiilor de stat) va depăşi ţinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o încetinire a economiilor europene mai abruptă decât se anticipează, se ia în calcul şi posibilitatea ca România să solicite derogare din partea consiliului de miniştri ECOFIN.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.
"Se lucrează în acest moment la datele privind veniturile şi cheltuielile pe anul viitor. Cifrele finale nu au fost încă stabilile, calcule urmând să continue şi în timpul misiunii FMI şi a Comisiei Europene", au spus sursele.
Draftul iniţial a fost construit pe o creştere economică de 4% în 2012, ceea ce corespunde unui PIB nominal de 590 de miliarde lei, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză. În consecinţă, deficitul bugetar proiectat iniţial pentru anul viitor s-ar ridica la 17,7 miliarde lei, în scădere cu 6,3 miliarde lei faţă de nivelul programat pentru acest an.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că României îi va fi foarte greu să susţină financiar un deficit bugetar de 3% din cauza dobânzilor foarte mari care se percep la finanţare.
Şefii de stat şi de guvern din UE vor avea discuţii cruciale în următoarele zile la Bruxelles, la două summit-uri convocate duminică şi miercuri, unde trebuie să stabilească un plan clar, decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninţă zona euro şi sistemul financiar global.
Ministerul Finanţelor a angajat de la începutul anului împrumuturi de 41,34