Mai mulţi politicieni republicani au criticat aspru, vineri, decizia lui Barack Obama de a retrage toate trupele americane din Irak până la sfârşitul anului, o decizie salutată de aliaţii democraţi ai preşedintelui american.
Printre opozanţii cei mai fermi figurează fostul rival al lui Barack Obama la prezidenţialele din 2008, John McCain, care a calificat decizia drept "revers nefast şi trist pentru Statele Unite în lume". În opinia sa, decizia reprezintă "o victorie strategică" a inamicilor Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi "în special a regimului iranian". McCain, care a mers frecvent în Irak după 2003, dă asigurări că oficialii militari au spus că o prezenţă militară americană este necesară dincolo de 2011.
Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, îl susţine în schimb "pe deplin pe preşedinte".
Întrebat despre o posibilă intensificare a influenţei Iranului în Irak după plecarea trupelor americane, Reid a dat asigurări că Statele Unite "stau cu ochii pe Iran" şi că aşa va fi şi după retragerea trupelor. El a mai apreciat că Iranul ar putea suferi soarta altor regimuri înlăturate de "primăvara arabă". "Ei ar trebui să ştie că primăvara care a lovit această regiune a lumii este pe punctul de a-i lovi şi pe ei", a precizat acesta.
Popularitatea lui Obama, la un nivel negativ istoric
Popularitatea preşedintelui american Barack Obama se află la cel mai redus nivel în compilaţia trimestrială a sondajelor prezentată vineri de institutul Gallup, cu aproximativ un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Acţiunea preşedintelui democrat este aprobată în medie de 41 la sută dintre persoanele chestionate între 20 iulie şi 19 octombrie, în scădere cu şase puncte procentuale în raport cu trimestrul precedent.
Potrivit Gallup, această rată de aprobare este a doua cea mai redusă obţinută de un preşedinte în