În SUA şi Marea Britanie cresc îngrijorările provocate de criza datoriilor din zona Euro. După o videoconferinţă Obama – Cameron – Merkel – Sarkozy, Casa Albă declara că preşedintele francez şi cancelarul german înţeleg pe deplin gravitatea şi urgenţa problemelor. Speranţele se învârt în jurul reuniunii G20 pentru găsirea unei soluţii definitive la criză. Înseamnă asta că totul e în regulă şi că în curând avem şanse să uităm de acest episod?
NICI POMENEALĂ! Americanii şi britanicii sunt îngrijoraţi de summitul europenilor continentali. Disensiunile franco-germane cu privire la Facilitatea de Stabilitate Financiară provoacă temeri la partenerii zonei Euro. Şi faptul că după summitul de duminică va trebui să urmeze un altul miercuri – pentru ca şefa guvernului de la Berlin să îşi asigure sprijin parlamentar intern – este simptomatic pentru blocada europenilor.
Ministrul britanic de finanţe a cerut sâmbătă la Bruxelles, din nou, o soluţie cuprinzătoare la problemele din uniunea monetară. “Criza din zona Euro provoacă multe pierderi în alte ţări, printre acestea şi Marea Britanie”, a spus George Osborne. “Ne-am săturat de măsuri pe termen scurt care ne salvează doar preţ de câteva săptămâni”.
Argumentaţii similare vin şi din America. Preşedintele american se plânge public de viteza de reacţie a liderilor europeni.
Vădit deranjaţi, Merkel şi Sarkozy îi sfătuiesc pe britanici şi americani să se uite în propria ogradă şi să asigure sprijin pentru o taxă mondială pe tranzacţiile financaire speculative.
Avertismentele de la Obama şi Cameron nu vin din pură imaginaţie- Îngrijorările privind economia mondială sunt reale. Dar cei doi mai au şi motive strict interne. Economia britanică stă din nou pe loc după o mini-creştere, Cameron este sub presiune pentru a anula din măsurile de austeritate. În acest context ajută să dai vina pe haosul polit