Pentru mulţi dintre noi, combinaţia ceas deşteptător-apă rece nu (mai) este una suficientă pentru a ne dezmetici cu adevărat pentru o nouă zi de muncă. Aşa că trebuie să mai apelăm şi la o ceaşcă de cafea. Vremea ibricului care dă în foc, murdărind aragazul, a apus, iar filtrele de cafea încep să fie înlocuite, în locuinţe, de espresoare dichisite şi perfomante. Printre noutăţile de pe piaţa din România, modelul Xelsis de la Philips-Saeco. Putem „comanda” la Xelsis maximum nouă băuturi, pentru specialităţile care includ şi lapte existând o funcţie integrată automată. Mai mult, pasionaţii de capucino vor descoperi cu maximă bucurie şi o funcţie „inteligentă” de spumă de lapte ajustabilă. Recunosc, nu sunt un consumator al acestor specialităţi, dar pentru nevastă-mea a trebuit să mă sacrific, să devin un „barista” (cum spun italienii), pentru săptămânile în care am avut la teste acest model de espresor.
Oricum, după o vizită pe care am efectuat-o în această vară la fabrica Saeco-Philips din Gaggio Montano (în apropiere de Bologna), am devenit un consumator de espresso. Nici nu se poate altfel, o dată ce ai băut în Italia o ceşcuţă cu două degete de cafea, un espresso cu aromă intensă, dar şi cu efect instant asupra oricărei stări de oboseală!
Revenind la Xelsis, echipamentul de cafea are comenzile în partea frontală, totul fiind digital, cu acţiune tactilă asupra panoului central. Cum ne-am obişnuit deja cu comenzi tactile la diverse electronice de consum, utilizarea espresorului nu necesită lecţii suplimentare.
Un amănunt legat de părţile componente, pe care l-am aflat la fabrica de la Gaggio Montano, l-am regăsit şi în modelul Xelsis: râşniţa din ceramică. Aceste componente prăjesc boabele la temperatură scăzută, neexistând riscul de supraîncălzire a acestora. Spre deosebire de râşniţele normale, cele ceramice previn orice gust de metal în cafea