Rusia a cerut vineri Consiliului de Securitate să pună capăt imediat zonei de interdicţie aeriană, unde patrula NATO când a atacat convoiul lui Muammar Kadhafi.
Rusia a prezentat un proiect de rezoluţie celorlalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate vizând să pună capăt sancţiunilor, a precizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.
Membrii NATO au declarat că forul decizional al ONU ar trebui să adopte o nouă rezoluţie privind Libia după moartea fostului lider, dar Guvernul de tranziţie libian a subliniat că nu vrea ca zona de interdicţie aeriană să fie ridicată imediat.
Cooperarea antirachetă, blocată de Rusia
Moscova nu va coopera cu NATO pe tema sistemului european de apărare antirachetă până când nu va primi garanţii legale că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
NATO a afirmat că este pregătită să ofere Moscovei garanţii scrise că scutul european antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, dar până în prezent a refuzat să ofere angajamentele coercitive din punct de vedere legal cerute de Moscova.
"Continuăm consultările" privind scutul european antirachetă, a declarat Lavrov într-un interviu la radio. "Totuşi, nu văd perspectiva unei acţiuni comune până când nu se stipulează clar, în termeni constrângători din punct de vedere juridic, că nu este îndreptat împotriva noastră", a adăugat el.
Rusia şi NATO au convenit să coopereze cu privire la scutul antirachetă european, dar NATO insistă să existe două sisteme independente care fac schimb de informaţii, în timp ce Rusia vrea un sistem comun.
Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat miercuri că discuţiile privind scutul antirachetă sunt blocate complet.
Rusia a cerut vineri Consiliului de Securitate să pună capăt imediat zonei de interdicţie aeriană, unde