Miniştrii de finanţe din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional au aprobat, în cadrul întâlnirii Eurogrupului de ieri seară, plata următoarei tranşe din împrumutul pentru Grecia, cu toate că situaţia macroeconomică a ţării nu e deloc mai bună. O decizie finală este aşteptată la Consiliul European de mâine de la Bruxelles. Problema datoriilor uriaşe ale Greciei este încă nerezolvată.
Este vorba despre o tranşă de opt miliarde de euro care le este aprobată grecilor cu mari emoţii, după ce experţii FMI, CE şi ai Băncii Centrale Europene au fost de mai multe ori în Atena pentru a evalua dacă ţintele fiscale pot fi îndeplinite.
„Am fost de acord să aprobăm plata următoarei tranşe din asistenţă financiară pentru Grecia. Plata se va face în prima jumătate a lunii noiembrie, după aprobarea sa de către Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional", a anunţat Eurogrupul.
În plus, pentru a asigura sustenabilitatea datoriei, este aşteptat un al doilea program de ajustare economică pentru Grecia, cu o combinaţie nouă de finanţare suplimentară şi implicarea sectorului privat, au mai spus miniştrii de finanţe din zona euro. Ei au mai precizat că au luat act de faptul că situaţia macroeconomică s-a deteriorat de la ultima evaluare şi că în Grecia, provocările economice sunt în continuare mari. De asemenea, Eurogrupul a salutat ultimele măsuri de autsteritate luate vineri de Parlamentul grec pe fondul unor presiuni sociale uriaşe.
Ce au spus experţii
Grupul de experți ai Băncii Centrale Europene (BCE) și Comisiei Europene (CE), cei care au realizat, împreună cu Fondul Monetar Internațional (FMI) raportul din Atena au recomandat liderilor europeni să aprobe următoarea tranșă de împrumut pentru Grecia, devenită în acest moment crucială pentru supraviețuirea economiei sale.
Conform raportului, Grecia se califică pen