Febra, primul simptom al racelii sau gripei, nu este o boala, ci un semnal, un simptom ca organismul lupta impotriva unei infectii. In caz de raceala, se poate vorbi de o stare subfebrila, de o temperatura a corpului de pana la 38 de grade. Temperatura corpului de peste 38 de grade, inregistrata cu termometrul, este caracteristica gripei.
E bine sa se stie ca febra nu se trateaza cu antibiotice. Ca sa scada, sa ajunga la normal, trebuie tratata cauza, adica raceala sau gripa. In afara de febra, mai apar si alte inconveniente precum dureri musculare si articulare, fara inrosirea si umflarea lor, ca la reumatism, frisoane, greata, dureri intense de cap, secretie nazala, lacrimarea ochilor, tuse, usturimi in gat, o stare de rau general.
Repausul fizic, o alimentatie si hidratare adecvate vindeca boala mai repede si-l ajuta pe cel suferind sa evite riscul numeroaselor complicatii care, adesea, pot fi mai periculoase decat raceala ori gripa. Celui afectat i se recomanda pe perioada bolii sa consume fructe, cartofi fierti, supa de zarzavat.
Apa, plata sau minerala, trebuie sa fie consumata la temperatura camerei si nu de la frigider. Se recomanda ca ceaiurile sa se bea calde, mai ales, daca exista dureri in gat. Fierbintele nu face decat sa irite si mai tare gatul si sa lungeasca perioada de vindecare.
Se recomanda infuzie de menta, cu bune efecte asupra starii de greata si a durerii de cap, si infuzie de busuioc, doua, trei cani pe zi. Ceaiul de busuioc previne complicatiile gripei, amelioreaza starile de disconfort provocate de gripa, tuse, dureri de cap, febra, ameteli.
Pentru ameliorarea starilor de rau provocate de raceala sau gripa se recomanda bai calde la picioare, de cate 15, 20 de minute, de doua, trei ori pe zi. Tusea persistenta poate fi tratata cu sirop de ridiche neagra sau vin de ceapa. De mare folo