Jenny Barber, o studentă de la Universitatea din Dundee, a folosit tehnici criminalistice pentru a reconstrui figura unui adolescent de 15 ani, care locuia într-o peşteră, acum circa 7.500 de ani, relatează Daily Mail.
Studentă la Criminialistică, Jenny Barber a folsit cele mai noi tehnici pe care le folosesc poliţiştii pentru a reconstitui o crimă ca să găsească vinovatul. Deşi nu e prima reproducere a unui chip din acea perioadă, prototipul creat de Barber este cel mai realist, mai ales datorită evoluţiei tehnologice.
Studenta a folosit razele X şi un scaner cu laser. Astfel, ea a analizat fragmentele de craniu pentru a realiza un model digital 3D al băiatului de 15 ani. Scanările lui Jenny Barber sunt foarte detaliate, astfel încât au fost descoperite mai multe informaţii despre băiatul Viste, care ar fi locuit în peştera Vistehola, din Norvegia, acum 7.500 de ani. S-a descoperit că adolescentul avea o înălţime de aproximativ 1,25 metri şi că suferea de o deformare a craniului, dar nu era o persoană bolnăvicioasă, aşa cum se credea. Motivul morţii sale nu se cunoaşte.
Prima etapă a reconstrucţiei a constat în realizarea unui model 3D al craniului, peste care studenta a aşezat muşchii faciali pentru a crea faţa băiatului Viste. Modelul final este făcut din lut şi fibră de sticlă.
Băiatul Viste a fost descoperit în 1907 şi este cel mai complet schelet al unui norvegian din Epoca de Piatră. În prezent, craniul şi oasele adolescentului sunt expuse într-o vitrină de la Muzeul de Arheologie al Universităţii Stavanger.
Cercetătorii anteriori au aflat despre băiatul Viste că a locuit într-un grup de 10-15 persoane, într-o peşteră. Analizând deşeurile de acolo, au observat că ei se hrăneau cu foarte mult peşte, în special cod, midii, stridii, dar şi elani sau porci mistreţi.
"Scopul meu a fost să creez ceva similar cu originalul. As