Problemele Libiei nu se termină odată cu moartea colonelului Gaddafi, supranumit, în anii '80, \"câinele turbat al Orientului\" de către fostul preşedinte american Ronald Reagan. Facţiunile s-ar putea să nu ajungă la consensul de care este nevoie, cred analiştii. Sursa: REUTERS
Muammar Gaddafi a murit, iar cei care i-au fost loiali colonelului vor pierde motivul de luptă, spune analista grupului Stratfor, Reva Bhalla. Totuşi, Libia multitribală e posibil să nu găsească acel tip de consens şi nici securitatea de care are nevoie, în prezenţa unei armate ce nu e unită şi poate pune în umbră Consiliul Naţional de Tranziţie.
"Acum situaţia este încă neclară, dar există informaţii potrivit cărora în interiorul armatei se fac simţite diviziuni. Fără o conducere puternică, prin care să se poată ţine unită armata, comandanţii vor alege să fie loiali nu ţării, ci triburilor din care fac parte. Odată ajunşi în acest punct, creşte riscul unui război civil în Libia" consideră Reva Bhalla.
Pe de altă parte, editorialistul publicaţiei turceşti "Zaman", Gokhan Bacik, crede că în culise au loc negocieri intense, între diversele facţiuni din Consiliul Naţional de Tranziţie şi chiar cu facţiuni din armată, cu triburi care n-au aderat de la început la rebeliunea anti-Gaddafi.
"Rămâne de văzut dacă toate parţile se vor pune de acord în ceea ce priveşte viitorul Libiei, având în vedere că, de ani de zile, există divergenţe, interese diferite şi zone defavorizate economic, dar şi o prăpastie între Est şi Vest, menţinută de Gaddafi", spune analistul.
Carmen Gavrilă, jurnalist specializat pe spaţiul islamic, crede că însăşi legitimitatea CNT este contestată în Libia, de pildă, de comandantul Brigăzii 17 Februarie, care a avut un rol esenţial în Benghazi.
EVZ: Ce are de câştigat România în noua Libie fără Gaddafi?
Ca