Uitaţi de ceaiuri la sticlă, cu mulţi conservanţi, cartofi prăjiţi ori şaorme şi bazaţi-vă pe cereale integrale, lactate cu cel mult 2% grăsime, ouă de prepeliţă şi pastă de măsline verzi. Sursa: LIBERTATEA
"Cât de nesănătoase sunt băuturile de tip ice-tea, ceaiul granulat sau ciocolata caldă din comerţ? Ce ar trebui să căutăm pe eticheta pentru ca astfel de produse să fie mai puţin dăunătoare?", este una dintre numeroasele întrebări primite de nutriţionistul Bogdan Guinea, de la Clinica MC2 din Bucureşti, la chatul evz.ro dedicat "Bombelor alimentare de pe masa românilor".
"Vă recomand să consumaţi băturile tip apă-plată, apă minerală, nu carbogazoasă, şi în special fresh-urile de fructe. Sunt incomparabil mai sănătoase. Produsele despre care îmi vorbiţi conţin invariabil conservanţi", a fost răspunsul oferit de specialist.
De ce nu sunt bune şaorma şi cartofii prăjiţi
Românii stau foarte prost la capitolul alimentaţie sănătoasă, mărturie fiind statisticile care arată că jumătate din populaţia ţării suferă de un grad de obezitate.
"Din experienţă şi din statistici, românii nu au avut parte de o educaţie corespunzatoare în acest sens. Nu mâncăm sănătos ca şi populaţie luată per ansamblu, însă am observat că tot mai mulţi încearcă să remedieze acest aspect", a mai spus consultantul în nutriţie Bogdan Guinea.
La întrebarea unui cititor dacă şaorma este într-adevăr dăunătoare sau doar cartofii prăjiţi, medicul a ţinut să avertizeze că şaorma şi cartofii prăjiti "sunt reţeta ideală pentru a ajunge în cele din urmă pe mâinile cardiologului, cel puţin".
Medicul a explicat în detaliu cum ne distrug sănătatea astfel de alimente. "Combinaţia de alimente din şaorma este dăunătoare deoarece creşte evident şi repede valoarea colesterolului rău în organism, la fel şi cartofii prăjiţi care, pe lângă