Grecia are mare nevoie de următoarea tranşă din împrumutul internaţional, 8 miliarde de euro, dar avea mari emoţii dacă o primeşte sau nu. Economia ţării nu îşi revine, Parlamentul a votat noi măsuri dure de austeritate. Şefii finanțelor din zona euro au convenit sămbătă seară, la Bruxelles, că tranşa va fi plătită Greciei la începutul lui noiembrie, dar problemele ei tot nu sunt rezolvate.
Cea mai dificilă chestiune, reducerea datoriei, poate fi rezolvată printr-o implicare şi mai mare a sectorul privat care să-și asume o porţiune mai mare din datoria suverană. Investitorii privaţi au acceptat reducerea datoriei cu 21%, dar nu este suficient.
Iertare de datorii: între 30 şi 60%
Oficiali ai zonei euro, citați de Reuters, au spus de curând că procentul pe care sectorul privat ar fi nevoit să și-l asume, pentru a putea ajuta Grecia să-și reducă din datoria suvernă, ar fi unul considerabil mai mare, de 30-50%. "Am convenit ieri că ar trebui să existe o creștere considerabilă în contribuția băncilor (la eforturile de plată a datoriei grecești)," a spus astăzi Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrupului, format din miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro."O analiză sumbră a UE și a Fondului Monetar Internațional a arătat vineri că deținătorii privați de obligațiuni grecești ar putea fi nevoiți să accepte pierderi de până la 60% din investițiile lor," scrie Reuters.
Tranşa de 8 miliarde pentru pensii şi salarii
Miniștrii de finanțe ai zonei euro au convenit vineri seară să acorde următoarea tranșă de ajutor Greciei. Ministrul de finanțe grec, Evangelos Venizelos, a salutat decizia care a venit după o serie de discuții aprinse și după ce parlamentul grec a aprobat noi măsuri de austeritate pentru a se califica pentru ajutorul financiar, în ciuda unor proteste violente anti-austeritate. Tranșa de opt miliarde de euro din următorul împrumut i