La Oraviţa, în judeţul Caraş Severin, a fost inaugurat primul parc eolian operaţional din vestul ţării, rezultat al colaborării dintre o firmă din Monaco şi o alta din Timişoara. Valoarea investiţiei depăşeşte 15 milioane de euro, o treime din bani fiind obținuţi din fonduri europene atrase prin Programul Operaţional Sectorial.
Ca şi demonstraţie, cei care au investit în Caraş-Severin au pornit o turbină şi au prezent conceptul de funcţionare al parcului de la Oraviţa. Acesta are o capacitate de 9 MW şi cuprinde în prezent 6 turbine de câte 1,5 MW fiecare, fiind intrat în funcţiune în luna iulie a anului curent. „Acesta este doar prima parte a unui proiect de investiţii în valoare totală de 47 milioane euro, proiect care presupune construirea a încă 7 turbine de câte 2,5 MW fiecare în următorii 2 ani, fiind deja concesionate în acest sens 15 hectare de teren”, a spus Camelia Urcan, reprezentantul investitorilor.
Parcul de la Oraviţa este doar unul din numeroasele proiecte ale grupului, acesta având un portofoliu de circa 2.000 MW în diverse stadii de dezvoltare, precum şi numeroase parcuri finalizate în Franţa şi Polonia. România prezintă un mare interes, întrucât există proiecte vizând o capacitate de circa 90 MW în curs avansat de dezvoltare, urmând ca investiţiile totale să depăşească 150 milioane de euro.
„Judeţul Caraş-Severin este o zonă foarte prielnică pentru exploatarea energiei eoliene, iar în planurile de viitor se vorbeşte despre atingerea unei capacităţi instalate de 400 MW, prin investiţii totale de ordinul miliardelor de euro, realizate de firme diferite, pentru construirea unor parcuri eoliene. Astfel, ţara noastră va fi cu un pas mai aproape de realizarea strategiei Uniunii Europene, prin care se cere ca 25% din energia electrică produsă în România să provină din surse regenerabile”, a adăugat Camel