Actuala coaliție de guvernare se apropie cu paşi rapizi de disoluţie. Problema cea mare este ce va urma, se întreabă analiştii de la Expert-Grup.
Cum şi era de aşteptat, această toamnă politică este una fierbinte, în pofida vremii reci din afară. Totodată, această „încălzire" a vieţii politice interne se contrapune şi cu o conturare mai clară a unor trenduri externe; astfel, este extrem de interesant în ce va rezulta „sinergia" acestor evoluţii, se constată în ultimul număr al publicaţiei Realitatea Economică, editată de centrul Expert-Grup.
În opinia experţilor, pe plan intern, actuala coaliție de guvernare se apropie cu paşi rapizi de disoluție. „Însă ce va urma? În mod ideal, ţara ar avea nevoie de o coaliţie largă, ce ar depăşi cercul vicios electoral şi ar fi capabilă să promoveze agenda de reforme. Mai mult decât atât, în perspectiva de scurtă durată, o asemenea coaliţiei ar putea mult mai uşor să realizeze politica fiscală şi bugetară nepopulară, dar şi să „supravieţuiască iarna tarifelor mari". În altfel de situaţie, partidele din afară coaliţiei ar „utiliza" perioada de până la alegerile anticipate în scopuri electorale. Însă, istoria recentă lasă puţin loc pentru scenarii ideale pentru Moldova ...", constată analiştii de la Expert-Grup.
Pe plan extern, avem în continuare de a face cu o ecuație cu două poluri de atracție, UE şi Rusia. Astfel pe direcţia vestică, Moldova rămâne „o istorie de succes", oarecum ştirbită de reformele incerte în interior, cât şi de încărcarea agendei UE cu alte subiecte. În acelaşi timp „pe plan estic, anunţarea candidaturii lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidenţiale din Rusia şi lansarea concepţiei de Uniunea Euroasitică (UEA) denotă o politică şi mai asertivă a Rusiei faţă de ţările din fosta URSS în timpul apropiat".
În perspectiva de scurtă durată este foarte probabil că UEA să fie o opţiune atrac