Firmele transnaţionale existente în lume sunt, de fapt, controlate de un grup foarte mic de jucători importanţi, este concluzia unei analize efectuate de cercetătorii elveţieni.
Implementând metode statistice utilizate în mod normal în fizică, Vitali Stefania, James Glattfelder şi Battiston Stefano de la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie, Zurich, au analizat relaţiile dintre 43.060 de corporaţii şi au constatat că un grup relativ mic de companii, în principal bănci, deţine un control "disproporţionat" asupra economiei globale, informează New Scientist.
Cercetătorii elveţieni au plecat de la premisa că dacă o companie deţine peste 51% într-o altă companie, atunci prima va avea control total, iar ceilalţi acţionari au un grad de control la nivel decizional egal cu zero.
Cercetările au dus la identificarea unei reţele formate din 600.508 de "actori economici", dintre care 737 deţin controlul asupra a 80% din cifra de afaceri a 43.060 de firme transnaţionale. În cadrul acestui grup central există un nucleu de 147 de companii care controlează 38,4% din toată bogăţia tuturor corporaţiilor transnaţionale, au scris cercetătorii în studiul lor. Ei au definit o companie transnaţională ca fiind cea care are cel puţin 10% din acţiunile sale în mai mult de o ţară. Trei sferturi dintre aceste companii sunt bănci.
Ioan Driffill de la Universitatea din Londra, un expert în macroeconomie, spune că acest studiu nu arată doar cum un grup mic deţine controlul, ci oferă şi perspective extrem de valoroase cu privire la stabilitatea mondială. Cel mai important lucru ce poate rezulta din cercetare este felul în care pot fi găsite modalităţi de stabilitate în lumea financiară, înţelegându-i arhitectura şi punctele slabe. Studiul nu face parte din teoriile conspiraţioniste pentru că explică faptul că apariţia unei astfel de structuri este o consecinţ