Perele, zemoase si intens parfumate, au in compozitia lor fructoza din belsug, cel mai dulce zahar natural de care creierul are nevoie mai ales, in perioadele de stres, de aici si acea "foame" de dulce care se simte adesea. Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B fac ca aceste fructe sa aiba efect sedativ asupra sistemului nervos.
Perele insa, nu au numai efect sedativ, fiind si bune remineralizante, diuretice, depurative, laxative, motiv pentru care sunt recomandate ca adjuvant in tratarea asteniei, anemiei, gutei, durerilor articulare. Perele pastreaza colesterolul in limite normale, ajuta la mentinerea greutatii, stimuleaza imunitatea daca tinem cont ca aceste fructe dulci si zemoase au in compozitia lor vitaminele A, B1, B2, E, C, caroten, acid folic.
Perele sunt un adevarat balsam pentru tubul digestiv. Fiind bogate in sorbitol, perele au un oarecare efect laxativ, ajuta digestia, regleaza tranzitul intestinal dar nu provoaca diaree, asa cum adesea, se spune. Pot provoca un deranjament stomacal in combinatie cu apa rece si multa sau cu laptele, dar acest lucru este valabil pentru toate fructele, nu numai pentru pere.
Perele pot fi un remediu excelent impotriva asteniei de toamna, care se manifesta prin dureri de oase si articulatii care adesea, se umfla, dureri de cap, insomnie, ameteli, lipsa de energie si a chefului de viata. Fructoza din compozitia perelor hraneste creierul si-l sustine in perioadele de stres. In plus, consumul de pere echilibreaza colesterolul, ajuta la mentinerea greutatii si stimuleaza imunitatea.
Consumate proaspete si, cu tot cu coaja, decojirea se recomanda doar persoanelor cu stomac foarte sensibil, perele au efect laxativ si depurativ. Sucul de pere care se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe regleaza digestia dar, in acelasi timp, trateaza tusea si astmul.
@N_P