Câteva sute de sâncrăieni și invitați din țară și străinătate s-au strâns, sâmbătă, la Sâncraiu, pentru a lua parte la cea de-a șasea ediție a Festivalului Măceșelor. 32 de gospodine au participat la un concurs inedit, de preparare a gemului de măceșe.
„Vraja măceșelor", „Gospodinele din deal", „Tufa de măceșe" și „Gem de Sâncraiu" au fost cele patru echipe care și-au amenajat dis-de-dimineață corturile în centrul comunei și s-au apucat de lucru. „Nu e prima oară când fierbem gem de măceșe anul acesta", a mărturisit Kisjancsi Katalin (68 de ani), bucătăreasa satului care a făcut parte din echipa „Vraja măceșelor".
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI DIN TIMPUL CONCURSULUI
Femeile din Sâncraiu culeg ele însele boabele de măceșe. „E plin de măceșe în zonă. Ne ia cam cinci ore să culegem suficiente. Dar mergem mai multe, nu e greu, iar timpul trece repede", a spus Poka Erzsebet (46 de ani), care a participat și ea la concurs.
Trei generații, la ceaun
Boabele de măceșe se spală bine, după care se pun la fiert. Gospodinele din Sâncraiu sunt bucuroase să le arate tinerilor „procesul tehnologic" prin care boabele roșii se transformă în deliciosul gem. „E de lucru cu gemul ăsta, ce-i drept. Boabele se fierb cam cinci ore, apoi se macină, se strecoară. Se mai pune la fiert, apoi, cu zahăr. Muncă migăloasă. Eu mă bucur că am reușit să dau mai departe, știu să facă gem de măceșe și fiicele, și nepoatele mele", a mai spus bucătăreasa satului.
VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DE LA FESTIVALUL MĂCEȘELOR
De altfel, anul acesta, din echipa bucătăresei au făcut parte nouă femei, toate din aceeași familie. „Trei generații. Eu, fiicele mele, nepoatele mele și o cumnată", a enumerat Kisjancsi Katalin. Gospodinele i-au îmbiat pe invitați cu șapte feluri de prăjituri, toate făcute cu gem de măceșe.
O afacere bună