Liderii europeni se pregătesc de schimbarea "limitată" tratatelor UE pentru a asigura "convergență economică în zona euro și îmbunătățirea disciplinei fiscale", dar nu anunță organizarea unui referendum în acest sens.
"Ne vom gândi inclusiv la posibilitatea schimbării limitate a tratatelor UE," a spus astăzi (23 octombrie) președintele Consiliului European Herman Van Rompuy.
"Ideea nu este să schimbăm tratatul, ci să îmbunătățim disciplina fiscală și convergența economică," a adăugat acesta.
Întrebat dacă liderii UE iau în considerare organizarea unor referendumuri naționale în acest sens, Herman Van Rompuy a spus: "Ne vom consulta cu toate cele 27 de state membre. Am spus că ar fi o schimbare limitată a tratatelor. Nu va fi o răsturnare completă a conținutului tratatelor." Schimbări considerabile în conținutul tratatului UE ar presupune însă organizarea unui referendum.
Compunerea tratului de la Lisabona, actuala constituție a UE, a durat aproape zece ani. Redeschiderea discuțiilor privind acest tratat, prin organizarea unor referendumuri, a fost considerată "inacceptabilă" de mai mulți lideri europeni atunci când aceștia au fost nevoiți să introducă tot o serie de măsuri limitate pentru adoptarea în 2011 a mecanismului european de stabilitate.
Schimbare fără referendum
Statele membre ale UE au semnat deja, la începutul anului acesta schimbarea limitată a tratatului UE pentru introducerea unui mecanism de stabilitate european care să poată oferi asistență financiară statelor din zona euro. Noile schimbări limitate de tratat pe care le-a anunțat Van Rompuy în seara de duminică (23 octombrie) ar putea fi implementate în același mod. Ele nu ar presupune neapărat o schimbare completă a tratatului, deoarece sfera pe care o acoperă este limitată: regulile care ar urma să fie propuse fac parte din guvernanța economică a UE, se adresează